Tapahtumat

Lisätiedot ja ilmoittautumiset kaikkeen toimintaan ellei toisin mainita: info@paut.fi tai puh. 040 6766 039. 

Muskarin, muksujumpan ja alakoululaisten liikuntakerhon loppukausi puoleen hintaan. Ilmoittautuminen lasten ja nuorten kerhoihin sähköpostilla.  Lue lisää Kerhot-välilehti. 

Anna palautetta Pääkaupunkiseudun autismikirjon yhdistysten toiminnasta


Onko sinulla mielessä palautetta PAUT- verkoston toiminnasta? Haluatko tuoda julki ajatuksesi joko risuina tai ruusuina? Käy vastaamassa alla olevasta linkistä vaikka nimettömänä. Kuulemme mielellämme mielipiteesi. Jos haluat, että sinuun otetaan yhteyttä, voit jättää yhteystietosi kyselyssä. Pääset palautelomakkeeseen tästä.


Autismiymmärrys-kysely

Oletko autismikirjon ihminen tai työskenteletkö heidän kanssaan. Täytä itseäsi koskeva kysely oheisista linkeistä, osallistut samalla arvontaan. Lisätietoa Autismiymmärrys -hankkeesta ja kyselystä linkkien kautta.

Autismikirjon henkilöt: www.vastaus.fi
Ammattilaiset: www.vastaus.fi
Hankkeen nettisivut: autismiymmarrys.fi


Autismiystävällinen elokuvanäytös la 1.12. klo 12: Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa


Autismin kirjon lapset ja muut erityislapset perheineen pääsevät nyt näkemään Viiru ja Pesonen – Viiru muuttaa -elokuvan. Kino Tapiolan erikoisnäytös järjestetään lauantaina 1.12. klo 12.00 – teatteri on avoinna klo 11 lähtien.
Näytös sopii kaikille, joita kovat äänet ja elokuvateatterin pimeys saattavat jännittää. Elokuva esitetään tavallista maltillisemmalla äänenvoimakkuudella, eikä salia pimennetä täysin. Katsomossa saa liikehtiä ja eläytyä, eikä lipunmyynnissä kysellä diagnooseja. Avustajat pääsevät näytökseen ilmaiseksi pyytämällä kassalla avustajalipun. Näytös sopiikin autismin kirjon ja muiden lisäksi esimerkiksi pienen lapsen ensimmäiseksi elokuvakokemukseksi. 
Esteettömyys: Kino Tapiolan pääsisäänkäynti, aula ja sali ovat esteettömät. WC-tilat ovat valitettavasti kuitenkin korkean kynnyksen takana. Myyntitiskiä lähempänä oleva WC on muutettu nyt tilavammaksi.
Yhteistyössä Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry. :n kanssa! 
Lisätiedot: https://www.kinotapiola.fi/fi/elokuvat/autismistavallinenelokuvanaytosviirujapesonenviiru


Autimiskirjon henkilöitä etsitään  diagnostisen menetelmän (ADOS-2) harjoittelua varten


Olen psykologi ja etsin autimiskirjon henkilöitä tutkittaviksi autismikirjon diagnostisen menetelmän (ADOS-2) harjoittelua varten. Tutkimus kestää 40-60 minuuttia. Tutkimus koostuu keskustelusta ja erilaisita pienistä tehtävistä. Lapsilla tehtävät ovat leikinomaisia. Tutkimus videoidaan, ja videon katsoo ADOS-2-koulutuksen ohjaaja, joka on myös psykologi, ja tämän jälkeen video tuhotaan tietoturvallisesti. Tutkimus tehdään yhdessä sovittuna ajankohtana Helsingissä. Tutkimuksesta saa halutessaan palautteen ja/tai lausunnon.


Etsin kahta autismikirjon henkilöä: 

- nuorta tai aikuista, joka puhuu sujuvasti 
- lasta, joka on iältään yli 2.5 vuotias mutta joka ei puhu vielä täysin sujuvasti 

Videoinnin vuoksi lapsen tutkimuksessa paikalla on minun lisäksi myös henkilö, joka huolehtii videoinnista. Lapsen tutkimuksessa myös vanhempi on paikalla samassa huoneessa koko tutkimuksen ajan. 
Jos voisit osallistua tutkimukseen, niin ota yhteyttä: emma.saure@helsinki.fi tai 0443035828. Osallistumalla autat lisäämään ymmärrystä autismikirjosta! 


Pariskuntana harjoitusasiakkaaksi?

Psykoterapeuttiopiskelija etsii pariskuntia harjoitusasiakkaiseen, terapiamuotona ratkaisukeskeinen psykoterapia. Terapia on ilmaista ja tapaamiset Pasilassa iltaisin. Kysy lisää maija.k.koski@gmail.com.


Tutkimus autismikirjon lasten vanhempien tuen tarpeesta ja saadusta tuesta

Autismikirjon lasten vanhempia etsitään osallistujiksi Turun yliopiston hoitotieteen opiskelija Jenni Kastisen pro gradu -tutkielmaan. Tutkimuksen aiheena on vanhempien tuen tarpeet ja saatu tuki. Pääset tutustumaan ja ilmoittautumaan tutkimukseen oheisen kyselyn kautta:

https://link.webropolsurveys.com/S/C60EA935B8100A85

AJANKOHTAISTA

Toimintakyvyn ja sen puutteiden kuvaaminen (ICF) -työpaja 28.11. kello 17:30-19:30

Kuvaatko perheenjäsenesi toimintakyvyä kouluun, hoitotaholle tai hakemuksiin? 
ICF-luokitus (International Classification of Functioning, Disability and Health) on WHO:n luokitusperheeseen kuuluva toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälinen luokitus.
(lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/ICF-luokitus)

Työpajassa tutustutaan siihen, miten ICF-luokituksella kuvataan autismikirjon lasten ja nuorten arjen toimintakykyä.
Työpajassa voit hahmotella toimintakykykuvausta joko todelliseen tarpeeseen tai kuvitteellisesta autismikirjon henkilöstä. Ota halutessasi mukaasi omaa käyttöäsi varten oma läppäri sekä lausunnot tai muistiinpanot henkilöstä, jonka toimintakykykuvausta haluat työstää. 
Työpaja on pilotti ja siihen mahtuu kuusi osallistujaa. 
Paikka: Autismi- ja Aspergerliitto, Nuijamiestentie 3 B, 4. krs. 00400 Helsinki

Ilmoittaudu mukaan tästä.


Autismiystävällinen ostoshetki

Häiritseekö sinua kauppojen äänet, valot ja muut aistiärsykkeet? Olisiko helpompi lähteä ruokaostoksille, jos aistiärsykkeet olisi kytketty pois edes hetkeksi?
Helsingin Pohjois-Haagassa sijaitseva K-Supermarket (https://www.k-supermarket.fi/kaupat/pohjois-haaga/)on luvannut järjestää autismiystävällisen shoppailuajan. 
Kiinnostuitko? Ota yhteys info@paut.fi ja järjestämme asian kauppiaan kanssa.


Sinustako vertaisryhmän ohjaaja?

Etsimme innostuneita henkilöitä vertaisryhmän vetäjiksi. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä info@paut.fi.

VERTAISTUKEA  

UUTTA! Uusi ryhmä käynnistyy keväällä 2019

Aikuisten Asperger-henkilöiden puolisoiden vertaistukiryhmä kokoontuu Autismi- ja Aspergerliiton tiloissa Haagassa osoitteessa ‪Nuijamiestentie 3 B, 00400 Helsinki. Ryhmässä keskustellaan Asperger-henkilön puolisoiden kesken luottamuksellisessa vertaistuellisessa ilmapiirissä.
Ryhmänohjaajana on voimavaraohjaaja (voimavarakeskeinen työnohjaaja) Katariina Uusitalo. Tapaamiset ovat keväällä 2019 16.1., 5.3., 6.4. ja 28.5. klo 17.30-19.30 Ryhmä on maksuton eikä edellytä ennakkoilmoittautumista.

Aikuistuvien autistien vanhempien vertaisryhmä kevätkaudella 2019

Onko autisminkirjon lapsesi lapsuus jo jäänyt taakse ja aikuisuuteen liittyvät asiat hämmentävät tai herättää halua vaihtaa ajatuksia muiden samassa tilanteessa elävien vanhempien kanssa? Aikuistuvien autististen lasten vanhempien vertaisryhmän tavoitteena on voimaantua ja saada vertaistukea. Toisiamme kannustaen, vahvuuksia ja mahdollisuuksia painottaen tähtäämme entistä positiivisempaan tulevaisuuteen. 

Ryhmänohjaajana on erityisopettaja, psykoterapeuttiopiskelija Maija Koski.
Ryhmä jatkaa kokoontumisiaan keväällä 2019 seuraavasti 10.1., 28.2., 21.3., 25.4. ja 23.5. kello 17:30-19:00.
Ryhmät kokoontuvat Autismi- ja Aspergerliitto ry:n tiloissa osoitteessa Nuijamiestentie 3 B, 00400 Helsinki. Lämpimästi tervetuloa!   


 Voimaa väreistä - Äitien ilta -tapahtuma Jaatisen Majalla 12.2.2019 klo 17.30-19.30


Vuoden ensimmäisessä Äitien ilta -tapahtumassa tehdään taidetta. Tule kokemaan oivalluksia ja tekemisen riemua vertaisporukalla. Mahdollisuus sekä savi- että maalaustöihin. Tarjolla on pientä syötävää, kahvia ja teetä, mutta voit myös ottaa omia eväitä mukaan. Muista: jokaisessa meissä asuu pieni taiteilija. Paikka Jaatisen Maja os. Vellikellonpolku 1. Ilmoittautumislinkki on tulossa pian.

Aikuisten Asperger-henkilöiden puolisoiden vertaistukiryhmä


Aikuisten Asperger-henkilöiden puolisoiden vertaistukiryhmä kokoontuu Autismi- ja Aspergerliiton tiloissa Haagassa osoitteessa ‪Nuijamiestentie 3 B, 00400 Helsinki.

Ryhmässä keskustellaan niistä ajatuksista, jotka askarruttavat Asperger-henkilön puolisoita.
Ryhmänohjaajana on voimavaraohjaaja (voimavarakeskeinen työnohjaaja) Katariina Uusitalo. Tapaamiset ovat keväällä 2019 16.1. 5.3., 6.4. ja 28.5. Ryhmä on maksuton eikä edellytä ennakkoilmoittautumista.

Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistyksen perinteiset koko perheen pikkujoulut


Pikkujoulut perheille sunnuntaina 16.12 klo 15.30 - 17.30 Jaatisen majalla. Luvassa on kaikkea kivaa, mm. piparinpaistoa, askartelua ja mukavaa yhdessäoloa joululaulujen tahtiin! Paikalla on myös mahdollisesti joulupukki, joten varaudu esittämään lahjatoiveesi! Lahjat jakoon tuo yksi - vie yksi -periaatteella, mieluiten kierrätystä suosien (max 5 €). Paikka: Jaatisen maja, Vellikellonpolku 1 00410 Helsinki.
Ilmoittaudu pikkujouluihin tästä.


UUSI RYHMÄ! ME ollaan ME -vertaistukiryhmä autismikirjon lasten vanhemmille

Tiistaisin klo 18:00-19:45 22.1., 26.2., 26.3., 23.4 ja 21.5. Paikka: Me-talo, Keravan kaupungin kirjasto 2 krs. Paasikivenkatu 12 Kerava. Muutaman minuutin kävelymarkan päässä Keravan asemalta. Ryhmä on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.


Vertaisryhmä vipu – voimaa ja tukea aikuistuvien Aspergernuorten vanhempien arkeen

Uusi vertaisryhmä käynnistyy syksyllä kohderyhmänään aikuistuvien Aspergernuorten vanhemmat. Vertaisryhmä Vipu auttaa sinua keventämään taakkaa ja nimensä mukaisesti vähentämään voiman tarvetta. Paljain käsin ei tarvitse kaikkia kiviä siirtää, kun voit jakaa taakan muiden kanssa. Ryhmässä saat vinkkejä ja ajatuksia siihen, miten ajatella ja toimia toisin. Parhaimmillaan se voi tuoda lisää iloa ja luottamusta elämään.
Kokoontuminen syksyllä 2018 ja keväällä 2019 1.10., 29.10., 26.11. 7.1., 26.2., 26.3. ja 23.4. klo 17.30-19.30. Paikka: Autismi- ja Aspergerliitto / Nuijamiestentie 3, 00400 Helsinki. 
Maksuton ja ei ennakkoilmoittautumista. Sydämellisesti tervetuloa!

Nuorten toimintakalenteri syksy 2018 ja kevät 2019

Huom! Nuorten tapahtumiin ei ole ennakkoilmoittautumista ellei erikseen mainita


Päivä paloasemalla 24.11. klo 12-15

Tule tutustumaan vapaapalokunnan eli VPK:n toimintaan ohjaajamme Eijan turvallisessa seurassa. Päivä paloasemalla -tapahtuma avaa valtakunnallisen paloturvallisuusviikon.
Helsingin VPK / asema 23. Albertinkatu 29, 00180 Helsinki

Keilausta Talissa 8.12. kello 14.00-15.00

Osallistumismaksu on 7 euroa/hlö sisältääkenkävuokran.  Maksetaan Talin keilahallin kassalla. Os.Huopalahdentie 28, 00350 Helsinki

Vierailu Helsingin observatorioon 15.12. klo 14-16, huomaa ennakkoilmoittautuminen

Liity mukaan nuorten toimintakalenterin vuoden viimeiseen tapaamiseen. Tällä kertaa suuntaamme kulkumme vuonna 1834 valmistuneeseen Helsingin observatorioon. Pääset mukaan opastetulle kierrokselle tähtitieteen maailmaan, jossa tutustut mm. aurinkokunnan taivaankappaleisiin ja niiden liikeeseen, maailmankaikkeuden käsittämättömään mittakaavaan ja tähtien elämään unohtamatta valon eri aaltopituuksia. Pääset oppaan johdolla vierailemaan vanhoihin havaintotorneihin ja näet planetaarioesityksen, jossa näet miten taivas liikkuu yön aikana.

Opastettu kierros alkaa klo 14 ja sen kesto on noin tunti. Kierroksen jälkeen mennään kahvillle nauttimaan virvokkeita ja juhlistamaan nuorten toimintakalenterin pikkujouluja. Virvokkeiden nauttimisen ohella jaetaan lahjoja. Voit ottaa mukaasi max 5 euron arvoisen lahjan. Retki päättyy n. klo 16.

Ilmoittaudu observatorio-pikkujouluihin tästä.
  

Nuorten toimintakalenterin toiminta jatkuu keväällä. 1xkk keilausta, joiden ajat selviävät vuodenvaihteessa keilahallin kilpailukalenterin perusteella. Toinen tapaaminen kuussa on vaihtelevaa toimintaa jäsenten toiveiden mukaan. Toukokuussa järjestetään nuorten ja heidän perheidensä yhteinen Tallinnan matka. Keväällä kelien hieman lämmetessä käydään yhdessä Lintsillä ja Korkeasaaressa. 

Toimintakalenteri täydentyy koko ajan. Seuraa paut.fi -sivustoa.

Vertaiset - Autismikirjon lasten vanhemmat torstaisin 9.8., 13.9., 11.10., 8.11. ja 13.12. klo 17-19 

Tapahtumapaikkana on Perhetalo Kajuutta os. Kaivonkatsojanpolku 4. Tarjolla on pientä purtavaa.
Ryhmässä keskustellaan autismikirjon lasten arjesta, iloista ja haasteista. Voit pohtia asioita yhdessä muiden vanhempien kanssa. Voit esittää toiveita aiheiksi. Voit tulla yhden tai useamman kerran. 
Jos tarvitset tulkkausapua tai voit itse toimia tulkkina, ole yhteydessä info@paut.fi. Vertaiset -ryhmä löytyy Facebookissa https://www.facebook.com/groups/1901763946514502/ 

Ei ennakkoilmoittautumista. Lämpimästi tervetuloa!


VERTAISET -autismikirjon lasten vanhemmat kevät 2019

Olohuone kaikenikäisten autismikirjon lasten vanhemmille. Tule juuri sellaisena kuin olet, silloin kun se sinulle sopii. Vertaisryhmässä keskustellaan arjen iloista ja haasteista vapaamuotoisesti ja luottamuksellisesti. Voimme myös kutsua mukaan kiinnostavia vieraita tai sopia tapaamisia yhdessä lasten kanssa. Tarkempia tietoja ja mahdolliset muutokset Vertaisten FB ryhmässä https://www.facebook.com/groups/1901763946514502/

Kevään 2019 tapaamiset: Keskiviikkoisin 23.1., 20.2., 20.3., 17.4. ja 15.5. 2019, klo 17-19. 
Perhetalo Kajuutta, Vuosaari, Kaivonkatsojanpolku 4, 00980 Helsinki. 

Senioriryhmä isovanhemmille ja iäkkäämmille vanhemmille syksyllä 2018

Vertaisryhmät senioreille Autismi- ja Aspergerliiton toimistolla. Osoite: Nuijamiestentie 3B, 00400 Helsinki. Aika: torstait 25.10., 15.11. kello 17.00-19.00. Ryhmällä on myös postituslista, lisätietoja: info@paut.fi. Lämpimästi tervetuloa. Ei etukäteisilmoittautumista.
Kiitos kuluneesta kaudesta. Kevään 2019 kokoontumiset ilmoitetaan myöhemmin. 

Vertaisillat vanhemmille Espoossa syksyllä 2018

Autismin kirjon lasten ja nuorten vanhempien vertaistapaamisissa jaamme arjen haasteita ja vinkkejä niistä selviytymiseen. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille autismikirjolaisten vanhemmille. Sekä ensikertalaiset että konkarikävijät ovat tervetulleita. Ryhmässä keskustellaan Asperger/HFA-painotuksella. Paikka: Entressen kirjasto, Sininen huone, Siltakatu 11, 02770 Espoo. Aika: Joka kuukauden toisena maanantaina 13.8., 10.9., 8.10., 12.11. ja 10.12. klo 18.00-19.30. Järjestää Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry.

Vertaisillat vanhemmille Espoossa keväällä 2019

Autismin kirjon lasten ja nuorten vanhempien vertaistapaamisissa jaamme arjen haasteita ja vinkkejä niistä selviytymiseen. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille autismikirjon lasten ja nuorten vanhemmille. Sekä ensikertalaiset että konkarikävijät ovat tervetulleita. Ryhmässä keskustellaan Asperger/HFA-painotuksella. Paikka: Entressen kirjasto, Neuvotteluhuone (Huom. Uusi tila), Siltakatu 11, 02770 Espoo. Aika: maanantait 14.1.. 11.2., 11.3., 8.4. ja 13.5. klo 18.00-19.30. 


Kilterin koulun vertaisillat syksyllä 2018 ja keväällä 2019
Autismin kirjon lasten ja nuorten vanhempien vertaisilloissa jaamme arjen haasteita ja vinkkejä niistä selviytymiseen. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille autismikirjolaisten vanhemmille, ei ennakkoilmoittautumista eikä lastenhoitoa. Tarjolla pientä purtavaa.
Paikka: Kilterin koulu, luokka EN3, Iskostie 8, 02600 Vantaa, noin 350 m Myyrmäen asemalta.
Aika: torstait 27.9., 1.11. , 29.11., 31.1., 28.2., 28.3. ja 2.5. klo 18.00-19.30


Järjestäjänä on Vantaan Autismi- ja Aspergeryhdistys. Tervetuloa mukaan!

Vertaisryhmä vanhemmille Helsingissä syksyllä 2018 ja keväällä 2019

Vanhempien vertaisryhmä • Kokoukset vanhemmille • Waalidiinta foe koox
Autismin kirjon lasten ja nuorten vanhempien vertaistapaamisissa voi keskustella muiden vanhempien kanssa arjen haasteista ja huolista ja saada vinkkejä niistä selviytymiseen. Keskustelukieli on ensisjaisesti suomi, mutta vetäjissä on englannin, venäjän, arabian, kreikan ja ranskan taitoisia joten pienempiä keskusteluryhmiä syntyy usein myös näillä kielillä. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille pääkaupunkiseudun vanhemmille. Lapsille on erillinen tila ja hoitajat tilaisuuden ajaksi. Lämpimästi tervetuloa mukaan vertaistukiryhmän kokoontumisiin! Paikka: Töölön seurakunnan kerhotilat, Temppelikatu 16 B, Helsinki. Aika: lauantaisin 8.9., 29.9., 27.10., 24.11.,26.1., 23.2., 30.3., 27.4., 25.5. KLO 14-17. Sisäänkäynti ei ole kirkon pääovesta vaan sivusta, Temppelikadun puolelta. Lisätiedot: Niina Halonen-Malliarakis, niina.halonen-malliarakis(a)edu.hel.fi; Reetta Holopainen, reetta.holopainen(at)gmail.com, Anita Novitsky, anita.novitsky(a)vaestoliitto.fi ja Mustapha Mataich, mmataich(a)yahoo.com.

                                                                     *        
Helsingin vertaisryhmä vanhemmille syksyllä 2018 ja keväällä 2019

Jos olet vanhempia autistisen taajuuden lapsesta, liittyä vertaisryhmään, jossa voit keskustella muiden vanhempien kanssa ja jakaa vinkkejä ja molemminpuolisia huolenaiheita. Puhuttu kieli on pääasiassa suomenkielistä, mutta isännät ja hostessit voivat myös puhua englantia, venäjää, arabialaista, kreikkaa ja ranskaa, joten pienempiä keskusteluryhmiä voidaan muodostaa.
Ryhmä on maksuton ja avoin kaikille vanhemmille pääkaupunkiseudulla. On tyttöjä ja erillistä tilaa kavereille, jotta voit ottaa ne mukanasi ja heitä hoidetaan.
Olet tervetullut liittymään vertaisryhmään. Paikka: Töölön seurakuntatalo, Temppelikatu 16 B, Helsinki. Aika: lauantaisin 8.9, 29.9, 27.10, 24.11, 26.1, 23.2, 30.3, 27.4, 25.5. klo 14-17.
The entrance is not from the church front door, but from side door in Temppelikatu. Details: Niina Halonen-Malliarakis, niina.halonen-malliarakis(at)edu.hel.fi; Reetta Holopainen, reetta.holopainen(at)gmail.com, Anita Novitsky, anita.novitsky(at)vaestoliitto.fi and Mustapha Mataich, mmataich(at)yahoo.com.

Vertaisryhmä Järvenpäässä syksyllä 2018 ja keväällä 2019

Vanhempien vertaisryhmä jatkuu Sahan koululla osoitteessa Puistotie 83, Järvenpää. Aika: klo 18-20: 20.8., 10.9., 8.10.,  8.11. ja 3.12., 9.1., 13.2., 7.3., 10.4., 8.5. Tervetuloa mukaan! Tarjolla on kahvia, teetä, pientö purtavaa. Ei lastenhoitoa. Järjestäjä: Suomen Autismiyhdistys ja Vantaan autismin kirjo ry.


Extreme Sport Tapiolan Urheilupuistossa Espoossa

Pura perheesi kanssa viikonloppuaamuna ylimääräiset energiat. Paikka Tapiolan Urheilupuisto. Urheilupuiston metroasema, Koivu-Mankkaan tie 3. Aika klo 9-10 seuraavina sunnuntaina 9.12., 13.1., 17.2., 10.3., 14.4. ja 19.5. 

Extreme Sport (https://esportextreme.fi/) avaa ovensa autismin kirjon perheille tuntia aiemmin kuin muille asiakkaille. Huom! Ikäraja osallistujille on 7 (seitsemän) vuotta.
Tule tapaamaan muita samassa elämäntilanteessa olevia perheitä ja leikkimään. Melutaso ja valaistus ovat tavallista maltillisemmat, eikä kenellekään varmasti tarvitse selitellä oman lapsensa käytöstä. Sisäänpääsymaksu on 15 euroa. 


Siltamäen perheuinnit syksy 2018 ja kevät 2019!

Autismiystävälliset perheuinnit jatkuvat ensi syksynä tutussa ja turvallisessa Siltamäen hallissa. Halli on tuttuun tapaan varattu pelkästään autismiyhdistysten käyttöön ja allas on, kuten tunnettua, miellyttävän lämmin.

Siltamäen lämminhenkiset uimavuorot kokoontuvat lauantaisin  1.9., 6.10., 10.11. ja 1.12., 12.1., 2.2., 2.3., 6.4. ja 4.5. klo 18.30 alkaen. Osoite on Jousimiehentie 3. Ei ennakkoilmoittautumista.


Maksu on 5 euroa/perhe ja se maksetaan käteisellä paikan päällä. Varaathan tasarahan.


Lisätiedot ja ilmoittautumiset (ellei toisin mainita): info@paut.fi tai puh. 040 6766 039. Jätä tarvittaessa soittopyyntö.
Erityismuskarit, Annantalon taidekurssit, Mahdollisuus lapselle ry:n kokoama erityisryhmätoiminta ja muu muiden järjestäjien erityislasten kerhotoiminta Katso Kerhot-alasivu.

Ratsastusta kaikenikäisille

Vantaanpuiston Ratsutalli järjestää erityistä tukea tarvitseville ratsastajille omat tunnit, joissa on maksimissaan vain viisi ratsastajaa. Omaa avustajaa ei tarvita, tallilla on aina riittävä määrä avustajia. Tunti sisältää hevosen hoitoa ja terapiatyyppistä ratsastusta, johon kuuluu mm. jumppaamista hevosen selässä. Opettajana toimii fysioterapeutti, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja Emmi. 10 tunnin kausikortti erityisryhmätunneille maksaa 400 euroa. Lisätietoja: puh 040 207081169 / Leena tai puh 040 205676107 / Hanna. www.vantaanpuistonratsutalli.fi


Vammaiskortti. Mikä se on ja miksi sitä kannattaa hakea?

Vammaiskortti on Suomessa ja muissa EU-maissa toimiva vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallisuuden apuväline, jota näyttämällä voi helposti todistaa vammaisuutensa erilaisissa tapahtumissa ja lippuluukuilla...

Lue lisää vammaiskortista http://hkiautismi.suntuubi.com/fi/Etusivu/Vammaiskortti/?preview=1&cat=22


Henkilökohtainen apu 


Henkilökohtainen apu on hyödyllinen, mutta vammaisten lasten ja nuorten kohdalla vähän tunnettu ja käytetty palvelu. Parhaimmassa tapauksessa se edesauttaa itsenäistymistä ja kehittymistä sekä arjessa että sen ulkopuolella. 


Lue lisää PAUT-hankkeen vierailusta Jaatisen majalle 22.5.2018 lasten ja nuorten henkilökohtaista apu -tapahtumaan. Linkki artikkeliin TÄSTÄ.

Sosiaaliturvan tarkistuslista 


Sosiaaliturvan tarkistuslista on päivitetty vuoden 2018 etuusmuutosten mukaiseksi. Se muistuttaa, mitä tukia ja palveluita on tarjolla. Tarkista omat etuutesi: http://www.eapn.fi/sosiaaliturvan-tarkistuslista-paivitetty/

Helsingin Autismi- ja Aspergeryhdistys vieraili HUS Apuvälinekeskuksessa / Tietoteekissa elokuussa 2017

Lue muistio kommunikointiapuvälineistä

Opas henkilökohtaisen avun hakemisesta

Assistentti.infon opas henkilökohtaisen avun hakemisesta:
http://www.assistentti.info/images/Opas_henkilokohtaisen_avun_hakemisesta_23_9.pdf

Henkilökohtainen avustaja mahdollistaa itsenäisen elämän

-kirjoitus Autismilehdessä,lue pdf

Autististen lasten vanhempien kokemuksia perheen saamasta tuesta

Eija Vihantavaaran Pro gradu -tutkielma: http://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/96811/GRADU-1426777263.pdf?sequence=1