Vapaaehtoiselle

Vertaistuki


Vertaistuki on vastavuoroista auttamista, joka perustuu osapuolten omiin kokemuksiin tietystä elämäntilanteesta tai ongelmasta. Vertaistuessa ollaan samalla sekä avun antajia että saajia. Vertaistuki ja ammattiapu ovat eri asioita, mutta ne voivat toimia rinnakkain ja toinen toisensa vaikutuksia tukien.

Vertaistuessa samanlaisia kokemuksia elämässään läpikäyneet ihmiset tukevat toisiaan helposti lähestyttävässä, tasa-arvoisessa ja kunnioittavassa ilmapiirissä. Vertaistuki on parhaimmillaan voimaannuttava prosessi, jossa on mahdollista löytää omat voimavarat ja keinot selviytyä vaikeassa tilanteessa.

Vertaistuessa tulee tunne siitä, että ei ole tilanteessa yksin. Vaikka perushaasteet olisivat vertaistukeen osallistuvilla samankaltaiset, jokaisen tilanne on yksilöllinen. Erilaisten kokemusten vaihtaminen lisäävät tietoa, mahdollistavat käytännön vinkkien jakamisen ja voivat tuoda omille kokemuksille uutta perspektiiviä.

PAUT – pääkaupunkiseudun autismin kirjon yhdistysten toiminnan perustan muodostaa vertaisuus. Yhdistysten toiminnassa mukana olevia, hyvin erilaisista taustoista tulevia ihmisiä, yhdistää omakohtainen tai lähimmäisen kautta tullut kokemus autismin kirjosta kaikkine siihen kuuluvine haasteineen.

Yhdistyksen toiminnassa kohdataan samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia vertaisia keskusteluryhmissä, harrastuksissa sekä erilaisissa keskustelu- ja koulutustilaisuuksissa. Vertaiset jakavat kokemuksia, oppivat uutta, saavat hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja palveluviidakossa selviytymiseen sekä tutustuvat, ystävystyvät ja löytävät yhteisön. Yhteisön, jossa keskeisinä arvoina ovat tasa-arvoisuus, keskinäinen tuki ja kunnioitus.

Erilaisia vertaisryhmiä on järjestetty esimerkiksi vanhemmille, nuorille, äideille, isille ja tarvittaessa on tarjottu lastenhoito. On retkeilty yhdessä perheinä tai vaikka pelkästään vanhempien kesken. Ryhmien ja tapahtumien ohjaajina ovat vertaiset itse, sillä he ovat parhaita asiantuntijoita. Tule mukaan toimintaamme. Et ole yksin.

Tutustu pääkaupunkiseudun autismin kirjon yhdistysten vertaistoimintaan tapahtumakalenterissa.

 

Haluan perustaa vertaisryhmän


Oletko päättänyt ryhtyä vapaaehtoiseksi vertaisryhmän ohjaajaksi? Olet kenties jo kokenut kehäkettu tai vasta ensimmäistä kertaa liikkeellä.  Tutustu vinkkeihin oman vertaisryhmän perustamisesta tästä.

Vapaaehtoistoiminnan kulukorvaus

Vapaaehtoisena olet oikeutettu matkakulukorvaukseen.

Jos ryhmäsi kokoontuu esim. arkena alkuillasta, voit hankkia pienimuotoista tarjottavaa osallistujille.

Saat kulukorvauslomakkeen ottamalla yhteyttä eetu.karppanen(at)paut.fi.

Lähetä täytetty kulukorvauslomake kuittien kanssa osoitteeseen maarit.kuoppala(at)paut.fi.Haluan järjestää vertaistapahtuman

Kiinnostaako järjestää kertaluonteinen vertaistapahtuma? Olet ehkä osallistunut Äitien iltoihin tai perheretkillemme. Tai ehkä kiinnostus vapaaehtoisuutta kohtaan on herännyt äskettäin ja haluat toteuttaa kutsumuksesi! Verttaistapahtuma sopii hyvin, jos vapaaehtoisuus kiinnostaa ilman, että sitoudut säännöllisiin ryhmätapaamisiin.

Lue vinkkimme vertaistapahtuman järjestämisestä tästä

 

Vapaaehtoisen muistilista


Vapaaehtoisena sinulla on oikeus


- sitoutua itsellesi sopivaksi ajaksi ja itsellesi sopivaan tehtävään
- tukeen ja ohjaukseen ja ottaa koska tahansa yhteys työntekijöihin
- mahdollisiin jatkokoulutuksiin, tapaamisiin ja palautteen antamiseen
- saada toiminnasta iloa ja jaksamista
- siirtyä muihin tehtäviin
- kiitokseen ja virkistyksiin


Muistathan vapaaehtoisena


- pitää kiinni sovituista asioista ja luvatuista sitoumuksista
- ilmoittaa ajoissa mahdollisista esteistä tai muutoksista
- olla PAUT -toimiston henkilökunnan tavoitettavissa
- tarjota riittävästi tietoa vertaisryhmästäsi markkinointia varten
- vaitiolovelvollisuutesi
- pitää huolta omasta jaksamisestasi

PAUT-verkoston yhteisen vapaaehtoisrekisterin tietosuojaseloste

 

Lue PAUT-verkoston yhteisen vapaaehtoisrekisterin tietosuojaseloste tästä